Podam Wam przepis na pyszne i szybkie rogaliki według przepisu mojej ciotki. Naprawdę nie trzeba mieć wielkich umiejętności kulinarnych… zawsze wychodzą J
- 3 szklanki mąki (może być pszenna lub tortowa, co jest w kuchni);
- 4 żółtka;
- 1/3 szklanki śmietany (ja daję 18%);
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka amoniaku;
- 1 kostka margaryny (Palma lub Bielska);
- ½ szklanki cukru pudru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- marmolada, powidło co tam chcecie w mieć w środku J (ja zawsze kupuję dość duży kubełek marmolady z róży);
To wszystko wyrabiamy na jednolite, pachnące ciasto. Dalej robię tak: odcinam sobie kawałki ciasta i rozwałkowuje je na placuszki, a potem przecinam taki okrągły placek wzdłuż i wszerz przez środek i jeszcze na skosy, że wychodzi 8 trójkątów. Do każdego nakładam łyżeczką marmolady i zwijam w rogalik. Z tej porcji ciasta zawsze wychodzi mi 3 blachy rogalików i zawsze jest za mało :)
Smacznego!
Wow - bez drożdży ? Generalnie uwielbiałam niegdyś piec, teraz mam na to dużo mniej czasu. jedyne czego unikałam to przepisów z dodatkiem drożdży. Zawsze obawiałąm sie,że ciasto po prostu nie wyjdzie.
OdpowiedzUsuńTak, to jest przepis bez drożdży :) rogaliki sa super kruchutkie i najlepsze na ciepło... o ile ktoś nie ma większych problemów ze zgagą :)
OdpowiedzUsuńHmmmm, a w jakiej temperaturze i jak długo je pieczesz?
OdpowiedzUsuń